GREJAČI

 

  • Grejači se koriste kod dizel motora kao pomoć pri paljenju na niskim temperaturama. Ovaj problem se javlja jer masa bloka i glave cilindra apsorbuje toplotu razvijenu u taktu kompresije i tako sprečava paljenje goriva.
  • Kada je temperatura u minusu dizel motori mogu imati problema sa paljenjem, motori sa pred komorom u glavi imaju grejače koji se uključuju pre startovanja motora. Pojedini noviji motori imaju posebne grejne rešetke u usisnom cevovodu vazduha koje greju vazduh pre ulaska u cilindar dok motor ne dostigne radnu temperaturu. U gorivo se dodaju i razni aditivi koji sprečavaju stvaranje čvrstih elemenata dizel goriva u filterima.
  • Da bi Vaš automobil čak i na drastično niskim temperaturama startovao bez problema grejči moraju biti ispravni i moraju obavljati svoju funkciju na odgovarajući način. Ukoliko se to ne dešava imaćete problema sa paljenjem i u nekim slučajevima možda čak nećete ni moći da pomerite svoje vozilo sa parkinga. Da do toga ne bi došlo treba misliti na vreme i naravno izabrati pouzdanog proizvođača koji pravi kvalitetne grejače propisane svetskim standardima.